Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2012 14:41 - "Разтегливото и мътно понятие "икономическа свобода
Автор: dedopule Категория: Други   
Прочетен: 446 Коментари: 0 Гласове:
0



Нова и много добра тема от вече познатия блог "икономика за масите". Може би все пак на форума има повече от двама автентични анти-марксисти, а?

---------------
Разтегливото и мътно понятие икономическа свобода

http://ikonomikazamasite.blog.bg/viewpost.php?id=188820

През последните няколко месеца ми се случи да участвам в няколко разгорещени дискусии (виртуални и лице в лице) на тема правата и свободите на гражданите в България. Във всяка една от тях в момента в който заговорех за икономическа свобода ми се казваше, че тя е нещо "разтегливо" и мъгляво и че е "хубаво нещо стига да не вреди на масите". С други думи икономическа свобода е едно от онези понятия като капитализъм, свободен пазар и пазарна икономика, които е модерно да се употребяват от 1989 насам и с които всеки си бърше задника.
Тогава ми хрумна една мисъл. В България има поне няколко неправителствени организации, които получават средства от "западни" фондации, центрове и благотворителни организации с цел промоциране на икономическата свобода в страната. Възможно ли е нито една от тях да не си е направила труда да обясни какво е това икономическа свобода и има ли тя почва у нас? Понеже не знам отговора на този въпрос, предпочитам сам да се заема със задачата да разясня на човешки език значението на понятието икономическа свобода.

Какво е икономическата свобода?
Това е свободата да произвеждам, внасям, изнасям, продавам и купувам стоки и услуги, които не съм придобил чрез насилие, измама или кражба.
Икономическата свобода е пряко зависима от защитата на правата за собственост, законността и реда в отношенията между хората.
Изхождайки от дефиницията за икономическа свобода и от факторите от които зависи, можем да заключим, че човек може да упражнява каквато си поиска стопанска дейност стига:
- да не застрашава пряко или косвено безопасността на останалите хора
- да не застрашава пряко или косвено интелектуалната и материалната собственост на хората.
В някои западни демокрации, като правило е включено и стопанската дейност да не включва жестокост спрямо животните, нещо с което съм 100% съгласен.

Приложение на икономическата свобода в контекста на българската политика
Хората са различни. Те нямат еднакви житейски цели, проблеми, амбиции, нужди, вкусове, увеждения, ценности и т.н. Защо тогава политиците трябва да налагат на всички хора в държавата една единствена икономическа система? Защо ако дойде ляво правителство, хората с нелеви убеждения трябва или да скърцат със зъби за 4 години или да си вземат багажа и да си тръгнат от страната? Защо когато дойдат "десни" (в БГ такива няма, като за десни се броят "най-десните измежду левите") те трябва да налагат капитализъм и пазарна икономика на всички български граждани. Какво ако измеджу българите има хора, които не мислят, че центристките партии предлагат най-доброто от двата свята и че социалния капитализъм (т. нар социална демокрация) обединява най-лошите страни на капитализма и социализма?
Именно икономическата свобода е идеята която може да направи така, че в България да не живеят десни, леви, "средни" и "доганци", а да живеят само български граждани, които да се обединят не зад някаква партийна доктрина а зад културата, традициите и просперитета на страната си.
По този начин ако човек е комунист тогава нека си купи земя, основе комуна и заживее по правилата и. На него няма да му се налага да се сблъсква с "несгодите" на капитализма и ще може да си преизпълнява петилетката колкото пъти иска на година без да се срамува от това, че екомунист.
Който е социалист и социал демократ нека доброволно започне да плаща по-високи данъци и да получава социални осигуровки от държавата.
Тези от нас, които са капиталисти и анархо-капиталисти нека имат възможността да се възползват изцяло от благоденствието на пазарната икономика и капитализма.
Хората които са протекционисти не трябва да налагат протекционизма на останалите си сънародници. Трябва им само да се съберат в една област и да си изберат регионални органи на властта които да наложат протекционистки режим в цялата област. По този начин няма да се страхуват от свободната търговия.
В днешно време нещата не са като по времето на студената война. Ако една група хора не са съгласни с икономическата система в страната си, те не могат (както преди) да бъдат насилествено задържани в нея. Това обяснява и единият милион българи, на които им писна от простотията на анти-българските политици и бюрократи и които напуснаха родината си.
Ако искаме да България да не се обезбългарява и емигрантите, гурбетчиите (а защо не и етническите българи в чужбина) да се завърнат в страната си, тогава нека следващата партия която изберем на власт да разгради старата система и да децентрализира икономическата власт предавайки я в ръцете на индивидите, домакинствата и регионалните органи на властта.

Няколко примера за икономическа свобода
- Правото човек да избира дали да се осигурява социално, какви социални осигуровки да си набави и от къде, това е пример за икономическа свобода. Когато държавата го задължава на сила да си вземе здравни осигуровки и му диктува от къде да си ги набави, това НЕ Е пример за икономическа свобода.
- Когато един предприемач може да си регистрира фирма бързо, евтино и без бюрократически пречки това е пример за икономическа свобода. Когато се изисква от него да представи начален капитал от 5000 лева, който е равен на 56,3% от годишния брутен национален доход на глава от населението на България, това НЕ Е пример за икономическа свобода.
- Когато не плаща данъци на държавата за доставянето на услуги и стоки, които могат по-ефективно да се предлагат от частния сектор и гражданските обединения, това е пример за икономическа свобода. Обратното НЕ Е пример за икономическа свобода.
Това са само няколко общи примера, като списък далеч не свършва до тук.

Ако чуете някой да се оплаква, че в момента българската нация загива от либерализация, пазарна икономика и прекалена икономическа свобода, не му вярвайте. Знам, че ние българите сме нестандартно мислеща нация, но дори и на нас няма да може да ни се отдаде да загинем от неща, които не съществуват в България.

Автор: ikonomikazamasite




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedopule
Категория: Политика
Прочетен: 201879
Постинги: 380
Коментари: 30
Гласове: 59
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930