Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2012 13:43 - Очаквания за реформи/Смяна на обществени приоритети
Автор: dedopule Категория: Други   
Прочетен: 406 Коментари: 0 Гласове:
0



Георги Стойчев
http://politiki.bg/?cy=177&lang=1&a0i=223549&a0m=readInternal&a0p_id=673

През пролетта на 2010 година се забелязва важна промяна в нагласите на гражданите по отношение на политиките на правителството. Тази промяна отразява нарастването на обществените очаквания за икономически реформи и намаляването на общественото доверие в способността на правителството да ги осъществи.

Данните от национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от Институт "Отворено общество" - София през март 2010 година, показват, че хората все по-малко се страхуват от кризата, но все повече се интересуват от антикризисните мерки на правителството.

По-лошо не може да стане

По отношение на икономическата ситуация в страната доминиращите нагласи в обществото са, че по-лошо не може да стане. За една година броят на хората, които очакват по-нататъшно влошаване на икономическата ситуация намалява с 1/3. Ако през март миналата година близо 61% от анкетираните са очаквали икономическата ситуация в страната през следващите 12 месеца да продължи да се влошава, то през март тази година едва 42% от анкетираните споделят подобно очакване.

Подобна тенденция се забелязва и по отношение на очакванията за промени във финансовото състояние на домакинствата. За една година делът на анкетираните, които очакват по-нататъшно влошаване на финансовото състояние на своите домакинства намалява от 58% през март 2009г. до 37 % през март 2010г.

Очакванията на обществото по отношение на безработицата са допълнителен индикатор за постепенното затихване на опасенията от по-нататъшно влошаване на икономическото положение в страната в резултат на кризата. Данните показват ясна тенденция на намаляване на броя на хората, които очакват рязко увеличаване на безработицата през следващите 12 месеца. Делът на хората с подобни опасения намалява от 48% през миналия март до 29% година по-късно.

Доверието на кредит се изчерпва

Данните показват, че докато страховете от кризата намаляват, скептицизмът към политиките на правителството се увеличава. За времето от октомври 2009 година до март 2010 година делът на хората, които заявяват, че при управлението на настоящото правителство страната се развива към по-лошо, нараства двойно - от близо 16% до над 32%.

Нещо повече. За същия период делът на анкетираните, които не одобряват антикризисните мерки правителството се е увеличил близо 3 пъти - от 9% на 30% - и се е изравнил с този на хората, които ги одобряват.

Новите приоритети на гражданите

Рязкото увеличаването на скептицизма към политиките на правителството видимо съвпада с промяна на приоритетите в дневния ред на обществото. Данните показват, че за мнозинството от анкетираните въпросите за икономическата политика са станали по-важни от въпросите за борбата с корупцията и престъпността. Не случайно броят на хората, които заявяват, че не са информирани за антикризисните мерки на правителството за по-малко от половин година намалява над 3 пъти - от 48% през миналата есен до едва 14% през тази пролет. Нарасналата осведоменост на гражданите по отношение на икономическите мерки на кабинета отразява нарасналата значимост на икономическата политика в ежедневието. През пролетта на 2010 година дневният ред на обществото вече ясно се доминира от въпросите за рецесията и безработицата. В подобна ситуация усилията на кабинета да демонстрира безкомпромисност в борбата с корупцията и престъпността се признават от обществото, но се възприемат като нещо, което е встрани от основния дневен ред на гражданите. Хората, които очакват спешни реформи в съдебната система и в сферата на вътрешния ред и сигурност са 3 пъти по-малко от тези, които искат да видят реформи, които да доведат до повишаване на икономическия растеж, запазване на работните места и подобряване на здравеопазването.

Кой да плати сметката?

Очакването на гражданите за реформи не е съпроводено с готовност да се плати допълнителна социална цена за изход от кризата. Огромното мнозинство от анкетираните отхвърлят идеята да се подложат на допълнителни финансови лишения. Като най-малко приемливи се възприемат идеите за намаляване на доходите и увеличаване на данъците. В същото време гражданите заявяват най-голяма готовност да подкрепят мерки, които биха запазили ниското данъчно облагане и биха довели до реформи в публичната администрация и управлението на държавната собственост.

Прави впечатление ниската подкрепа за увеличаване на външния дълг на страната като начин за излизане от кризата. Едва ј от анкетираните подкрепят подобна мярка. Това обстоятелство, в съчетание със силната подкрепа за системата на валутен борд (52%), е сигнал за запазване на обществения консенсус за нужда от политики, гарантиращи финансовата стабилност на страната.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedopule
Категория: Политика
Прочетен: 201120
Постинги: 380
Коментари: 30
Гласове: 59
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031