Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2012 13:30 - Българската нация изчезва
Автор: dedopule Категория: Други   
Прочетен: 565 Коментари: 0 Гласове:
0



Проф. Петър Иванов: Българската нация изчезва 26 август 2010 | 17:28 | Агенция "Фокус"

  За демографските тенденции и екстрадирането на ромите Агенция „Фокус” разговаря с проф. д-р Петър Иванов – социален психолог, съставител и научен редактор на сборника „Демографската катастрофа”.

Фокус: Проф. Иванов, заглавието на сборника „Демографска катастрофа” звучи много обезпокоително. Защо „катастрофа”?
Проф. Петър Иванов: Защото отговаря на истината. Обикновено се използва евфемистични изрази като „криза”, „срив” и т.н., но при тях сякаш има повече надежда нещата да бъдат разрешени. Думата „катастрофа” на гръцки означава гибел, в известен смисъл окончателност, означава твърде драматично и твърде трагично събитие, което се случва.
Фокус: Какви са демографските данни, въз основа на които определяте демографската ситуация като катастрофална?
Проф. Петър Иванов: По данни на ЦРУ населението на България за 2009 г. намалява с 11 промила, което прави 79 хиляди души. Ако тази тенденция бъде запазена всеки може да си направи сметката, че за 10 години ще станат около 800 хиляди души. За 40 години ще станат 3,5 милиона. Като ги извадим от сегашното население, което според ЦРУ не е 7 560 000, а е 7 200 000, ще видим , че населението след 40 години, през 2050 г. ще бъде около 3,5-4 млн. души. От тях много голяма част ще бъдат цигани и турци. Циганите сега са 1 300 000, турците са 1 200 000 и тогава те ще станат общо към 3 000 000, а българите ще бъдат към 500 000. Това е моето дълбоко убеждение, че ще се случи, ако тази тенденция продължи.
Фокус: На какво се дължи тази негативна тенденция ?
Проф. Петър Иванов: Отрицателният прираст на населението е параметър, който се измерва с разликата между смъртност и раждаемост. Пак по данни на ЦРУ ние сме на 19-то място по смъртност в света, а по раждаемост сме на някъде на около 215 място. Разликата между тези два показателя – висока смъртност и ниска раждаемост създава този отрицателен прираст. Ако тази тенденция не се промени, а е трудно тя да бъде променена, минус 11 промила е ужасяващо число от демографска гледна точка, нещата са драматични. Просто българската нация изчезва.
Фокус: Според ваши колеги намалява числеността на хората с български произход, които са извън пределите на страната.
Проф. Петър Иванов: Тази тема е по-странична специално за мен, но сигурно и това нещо е факт. България, знаете, е заобиколена от територии, в които живеят българи – Беломорска Тракия, Западните покрайнини. Съответните държави полагат всички усилия за противодействие срещу самосъзнанието на тези хора като българи и те се превръщат съответно в румънци, молдованци, гърци, турци и т.н. Турция не позволява в нейната територия да има българи по националност. Там всички са турци. В турската конституция има един член, според който турчин е всеки, който живее в Турция.
Фокус: А българската политика?
Проф. Петър Иванов: Българската политика, според мен, е много странна. „В българските документи за самоличност графата „Националност” или на английски „Nationality” е преведена като „гражданство”, а „гражданство” е английската дума „citizenship”, която има съвсем различно значение. В графата „националност” на българските лични документи не пише „българин”, както би трябвало и както е във всички европейски паспорти. Вместо това пише BGR – кода на България. BGR e код, който се слага на моторните превозни средства, когато те излизат в чужбина. В личната карта на всеки българин никъде не пише, че съответното лице е българин, а пише, че е BGR. Аз не искам да съм BGR.
Фокус: Това некомпетентност ли е или политика?
Проф. Петър Иванов: Сигурно е некомпетентност, сигурно е и политика. Първо е некомпетентност, защото в личните документи по моите скромни пресмятания като редактор и като коректор има 17 правописни и пунктуационни грешки. Например личната карта започва с “No”. Според създателя на документа това явно означава „номер”. Но малко по-долу, където е написан ЕГН номера, е изписан със съответния знак „№”. А в началото същото нещо е написано с „No”, което преведено означава “не”. Между едни реквизити и други реквизити има знак за по-малко („



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedopule
Категория: Политика
Прочетен: 201134
Постинги: 380
Коментари: 30
Гласове: 59
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031